C-vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Az emberi szervezet nem képes az aszkorbinsav előállítására, így táplálékkal kell azt bejuttatni a szervezetünkbe. Amennyiben ez nem valósul meg, úgy hiánytünetek jelentkeznek, melyek közé tartozik a vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása.

A C-vitamin 85 %-a szívódik fel. Többek között elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat nagyon sok állatfaj szintetizálja, az ember viszont erre nem képes. A környezeti hatások, a stressz, a dohányzás, bizonyos gyógyszerek (például némely fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások viszont növelik a C-vitamin szükséges adagjának mértékét.

A C-vitamin az antioxidáns védelemi rendszer legfőbb bástyája a szervezetben. Ennek köszönhető, hogy véd a szív- és daganatos megbetegedések ellen. Hatására a vénákban ritkábban keletkeznek vérrögök, így csökken a szívroham és az embólia veszélye. Növeli az ellenállóképességet, így a szervezet könnyebben veszi fel eredményesen a harcokat a különbözö betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

A C-vitaminnak rengeteg jótékony hatása van a szervezetre, így például nélkülözhetetlen a bőr kollagénjének képződéséhez, mivel hiányában a bőr töredezetté és szárazzá válik. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását, segít az égési sérülések, sebek, fogínyvérzés gyógyításában és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és hegképződést, ezért operáción vagy bármilyen sérülésen átesett betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű (minimum napi 1000 mg) C-vitamint fogyasztani.

Antioxidánsként semlegesíti a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek öregedését vagy rákos elfajulását idézhetik elő.

Egészséges érrendszer

Az egészséges szervezet alapja az egészséges érrendszer, mivel ennek segítségével jut el a tápanyag és az oxigén a test minden egyes sejtjébe. Az egészséges erek azok, melyek elég erősek, ugyanakkor rugalmasak, átjárhatóak, sima belső érfallal rendelkeznek, melyeken nincs lerakódás, sem más hordalék. Ebben kulcsszerepet játszik a C-vitamin, mert hozzájárul az elasztin és a kollagén képzéséhez, melyek az erek rugalmasságához és erősségéhez szükségesek, és egyúttal tisztítja a belső érfalat is.

Fogak, fogíny, csontok

Nélkülözhetetlen továbbá a fogak, a fogíny és a csontok egészsége szempontjából. A C-vitamin segíti a kalcium felszívódását, ami köztudottan a fogak és a csontok épségéért felelős. Részt vesz számos olyan folyamatban is, amellyel az ásványi anyagok és más tápanyagok bejutnak a sejtekbe.

Immunrendszer erősítő

Erősíti az immunrendszert, szedése ajánlott az olyan be­tegségek megelőzésére, mint például a rák vagy a szívproblémák. Dohányzók számára különösen ajánlott a szedése! A szervezetet ellenállóbbá teszi a betegségekkel szemben, s emellett még a fájdalmat is csillapítja bizonyos gyulladásos betegségeknél, például az ízületi gyulladások esetében.Megelőzi a zúzódások kialakulását, gyógyítja a horzsolásokat, illetve erősen és egészségesen tartja az izmokat, a csontokhoz rögzítő ínszalagokat és inakat, az ízületeket, valamint az ínyt. A C-vitamin bizonyítottan hatásos a megfázással, illetve az influenzával szemben. Ha akkor szedünk C-vitamint, amikor megjelennek az el­ső tünetek, akár 30 %-kal is csökkenthetjük a betegség időtartamát, illetve enyhíthetjük a tüneteket. Allergiaellenes hatású, mivel csökkenti a vér hisztamin koncentrációját. Immunrendszer erősítő hatásának köszönhetöen megakadályozza a fáradtságot, növeli a vitalitást. Enyhíti a nátha súlyosságát és rövidíti annak időtartamát.

Erősíti az izomszövetet is!

Megsemmisíti a fölösleges vérzsiradékot azáltal, hogy gyorsítja az elégetésüket. Egyúttal elősegíti a májban képződő koleszterin epesavakká való átalakulását.

Segít a vörösvérsejteknek a hemoglobin bioszintézésében és ssegít a szervezetnek a vas felszívódásában. Azáltal, hogy segíti a vas felszívódását az emésztőrendszerben, igen jelentős szerepe van a vashiány okozta anémia megelőzésében és gyógyításában.

Kutatási eredmények

Bizonyított, hogy a nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitele, legalább 500 mg vagy ennél  még több segíthet a szívbetegség, cukorbetegség, a magas vérnyomás, nátha vagy influenza, a hályog, az asztma és az allergia kialakulásának megelőzésében.

Újabb kutatások azt támasztják alá, hogy a C-vitamin egy másik mechanizmussal is gátolja a ráksejtek fejlődését. Bizonyos gyorsan növő daganatok annyi energiát használnak fel, hogy elfogyasztanak minden oxigént, ezért egy enzimre van szükségük, mely csak szabadgyökök jelenlétében működik. Ennek az enzimnek a segítségével az oxigénhiányban szenvedő sejt a cukrot energiává tudja alakítani anélkül, hogy oxigént használna fel, és elindítja a friss oxigénellátást biztosító erek képződését is. Az aszkorbinsav azonban eltávolítja a szabad gyököket, és leállítja az enzim működését, miközben a daganat képződését is gátolja.

C-vitamin források

Gazdag természetes C-vitamin források a következö zöldség- és főzelékfélék: paprika, paradicsom, fejes saláta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, burgonya, káposzta, répa, petrezselyem, snidling, mustármag, cékla, vizitorma, spenót; friss gyümölcsök, különösen az áfonya, szeder, ribizli, csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit, papaya. A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani annak érdekeben, hogy a vitamintartalom a legmagasabb maradjon.

A hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, kiolvasztás vagy a főzővíz kiöntése jelentős vitaminveszteséget okoz.

A C-vitamin felszívódását segítő tényezők

Bioflavonoidok, kalcium és magnézium jelenléte.

A C-vitamin felszívódását gátló tényezők

Alkohol, dohányzás, fogamzásgátló gyógyszerek, fertőzések és pattanások kezelésére alkalmazott teraciklin, aszpirin és reumás ízületi gyulladás esetén felírt kortikoszteroidok.

Àltalánosságban az optimális napi beviteli mennyisége felnőtteknek

500-2000 milligramm. Az emberi test C-vitamin szükséglete azonban 1000-10 000 mg között állapítható meg. A szükségletünk attól függ, hogy milyen életvitelt folytatunk.

Azon tényezők, melyek megsemmisítik a szervezetben a C-vitamin molekulákat, a következők: stressz, dohányzás, alkohol, orvosságok, túlzott fizikai terhelés, klimax, ismétlődő fertőzések (főleg lázzal járó állapot), a terhesség és szoptatás, az 55 évet meghaladó életkor, stb.

Dohányosok esetében minden egyes elszívott cigarettára 50 milligramm C-vitamint kellene számolni, a szervezet alapvető igényén felül.

A C-vitamin hiányának tünetei lehetnek a következök:

  • gyakori megfázás
  • fertőzésekre való hajlam
  • gyengeség
  • ínygyulladás, ígyvérzés
  • orrvérzés,
  • lassú gyógyulás, lassú sebgyógyulás
  • romló visszerek
  • vérzéses állapotok

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Vitamin C 500 - 120 rágótabletta

Vitamin C 500 - 120 rágótabletta

500 MG C-VITAMIN TARTALMÚ RÁGÓTABLETTA, 3 FÉLE GYÜMÖLCSÖS ÍZBEN.
Vitamin C 1000 Bioflavonoids - 100 tabletta

Vitamin C 1000 Bioflavonoids - 100 tabletta

1000 MG C-VITAMINT TARTALMAZÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ, BIOFLAVONOIDDAL ÉS CSIPKEBOGYÓ KIVONATTAL.  
Vitamin C 1000 Bioflavonoids - 250 tabletta

Vitamin C 1000 Bioflavonoids - 250 tabletta

1000 MG C-VITAMINT TARTALMAZÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ, BIOFLAVONOIDDAL ÉS CSIPKEBOGYÓ KIVONATTAL.
MSM + Vitamin C - 150 g

MSM + Vitamin C - 150 g

2 G-OS ADAGOKBAN 1500 MG C-VITAMINT ÉS 350 MG MSM-ET TARTALMAZ. A C-VITAMIN ERŐSÍTI A SZERVEZET IMMUNRENDSZERÉT, CSÖKKENTI A FÁRADTSÁGÉRZETET ÉS NÖVELI A KOLLAGÉN KÉPZÉST.
Vitamin C 1000 RoseHips - 100 tabletta

Vitamin C 1000 RoseHips - 100 tabletta

1000 MG C-VITAMINT TARTALMAZÓ ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐ, CSIPKEBOGYÓ KIVONATTAL.
Vitamin C 1000 ACAI BERRY - 30 tabletta

Vitamin C 1000 ACAI BERRY - 30 tabletta

1000 MG C-VITAMINT TARTALMAZÓ ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐ, ACAI BOGYÓ ÉS CSIPKEBOGYÓ KIVONATTAL.