Inulin

A táplálkozástudományban találkozhatsz a „funkcionális élelmiszerek“ kifejezéssel, melyek olyan élelmiszerek, melyek az ember egészségére pozitívan hatnak, illetve csökkentik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Három csoportját különböztetik meg, ezek a következök:

  • probiotikumok
  • prebiotikumok
  • szimbiotikumok

A prebiotikumok egyik fajtája az inulin

A prebiotikumok egyik fajtája az inulin. Az ebbe a csoportba tartozó anyagokra, így az inulinra is jellemző, hogy sem a szájban, sem pedig az emésztörendszerben nincs olyan enzim, ami fel tudja oldani, vagy meg tudja emészteni. Gyakorlatilag sértetlenül jut el a vastagbélig, ugyanis csak a vastagbél bélflórái kezdik el bontani. Itt viszont serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását.

A probiotikumok szaporodását is fokozzák, ezzel párhuzamosan gátolják a kártékony baktériumok megtapadását a bélben.

Egyes ásvanyi anyagok felszívódását is elősegítik.

A prebiotikumok csoporjába tartozó inulinok a természetben is előforduló poliszacharidok. Tulajdonképpen egy folyékony növényi étkezési rost, nagyon sok növényi faj tartalmazza. A növényekben energiatároló funkciót töltenek be, többnyire a gyökérben vagy a rizómában halmozódik fel. Azok a növények, amelyek inulint raktároznak, általában nem tartalmaznak keményítőt.

Egy vízben oldódó nagyméretű rostról van szó, ami tehát egy összetett szénhidrátvegyület, mely növeli az elő kultúra aktivitását és segít megelőzni az emésztörendszerben a kártékony baktériumok elszaporodását.

Az inulin élettani hatását az alábbiak szerint fejti ki:

  • javítja az emésztőrendszer működését
  • pozitívan befolyásolja a bél pH értékét
  • segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását
  • szabályozza a cukoranyagcserét
  • nem növeli a vércukorszintet, természetes cukorpótló, nem szükséges inzulin a lebontásához
  • szerepe lehet a vastagbélrák megelözésében
  • jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, candida, mellrák, élelmiszer-allergia, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén.

Az inulin tehát számos jótékony hatással bír, természetes cukorpótló és zsírbontó hatása révén egyre szélesebb körben alkalmazzák. Ennek megfelelően használata javasolt:

  • cukorbetegeknek
  • magas koleszterinszint esetén
  • dietázóknak
  • fogyokúrázóknak
  • aktív sportolóknak
  • antibiotikumos kezelések alkalmával
  • gyomor vagy bélprobléma megléte esetén
  • szív – és érrendszeri  betegségek esetében.

Az inulin természetes forrásai:

A csicsóka minden más hasonló növénynél több, 14–16% inulint tartalmaz! Ezenkívül megtalalható a következő növényekben: cikória, vöröshagyma, fokhagyma, gyermekláncfű, közönséges bojtorján, agave.

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK