Kén

A ként már az ókorban is ismerték és használták. Felhasználása rendkívül széles körű volt, hiszen például Indiában és Kínában gyógyszerként alkalmazták egyébként pedig fertőtlenítésre, boros hordók tisztításara, illetve a lőpor készítéséhez is. A kén ipari jelentősége valójában a 18. században nőtt meg, amikor “elkezdődött” a kénsav gyártása.

A kén hallatán sokaknak egy mérgező anyag jut az eszébe. Ha jobban utánanezünk, akkor viszont rájövünk, hogy tulajdonkpéeppen mennyire fontos szerep jutott neki az élő szervezetben…

A kén

A kén az ásványi anyagok makroelem csoport tagai közé soroljuk. Vegyjele S, amely a latin “sulfur” megnevezésből származik. A természetben elemi formában a vulkángőzökben található vegyületei a szulfátok és a szulfidok. A kén a test valamennyi sejtjében magtalálható. Nélkülözhetetlen az élethez és bizonyos aminosavakban is jelen van.

  • Szükséges a keratin nevű fehérje előállításához, amely az egészséges haj–és bőrszövetek felépítésében játszik szerepet.
  • A kénre szüksége van a csontokat összekötő porcoknak az inaknak, amelyek az izmokat a csontokhoz rögzítik, ezenkívül a csontok megfelelő kialakulásához is szükség van rá.
  • Szerepe van a heparin és inzulin termelésében.  A heparin a véralvadási folyamat egyik gátló anyagának hatását gyorsítja fel).
  • Elengedhetetlen fontossággal bír az egészséges szaporítószervek kialakulásában és működésében.
  • A kén képes semlegesíteni a cianid (többféle cianid létezik, mérgező vegyületek), a cigarettafüst és a belélegzett levegőszennyezés mérgező hatását.
  • Számos baktérium, gomba és alga állít elő cianidokat, így sok növényben és élelmiszerben is megtalálható.
  • A kén felszívódása E vitamin jelenlétében fokozódik gátló tényező viszont, ha felesleges rézmolekulák vannak a szervezetben.

Optimális mennyisége

A kén optimális mennyisége nincs meghatározva. Nagyon fontos, hogy a kén fehérjékhez kötött formájában nem mérgező hatású! A megfelelő fehérjét fogyasztók számára nincs szükség kén–kiegészítésre.

A ként nem étrendi kiegészítőként, hanem krémek és kenőcsök formájában adalékanyag gyanánt használják. Bizonyos bőrbajok gyógyítása esetén rendkívül hatékony.

Az élelmiszerek csomagolásán olvashatunk az E-számokról. A kén-dioxid (E220) a tartósítószerek közé tartozik.

Érdekesség

A mészkő, szén, kőolaj, és a só mellett a kén a vegyiparban a legfontosabb alapanyagok közé tartozik. A kén javarészéből kénsavat állítanak elő csak mintegy 10 %-át használják fel elemi állapotban:

  • fehérítőszerként a texiliparban és papíriparban,
  • növényvédő szerként is alkalmazzák,
  • a gumigyártás, gyufagyártás, lőpor előállításához is szükséges,
  • és nem utosó sorban pedig a gyógyszerek és kozmetikumok előállításában is szerepe van.
  • Kénsav formában műtrágyázáshoz használják.
  • Borászatban a kénezésnél használják, ugyanis a bor betegségét okozó baktériumra méregként hat.

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK