Lecitin

A lecitin szerepe a zsírégetésben

A lecitin valamennyi életfunkcióban részt vesz, a szervezetnek és sejteknek  nélkülözhetetlen eleme, különösen a sejthártya és az idegszövet számára. Az emberi testben különösen sok lecitint tartalmaz az agy, a máj, az epe, a központi idegrendszer, a sejtmembránok, és a hímivarsejtek.

A lecitin az egyik összetevője a vérben a zsírok szállítását végző fehérjéknek. Mivel a lecitin aktívan részt vesz a zsírsejtek lebontásában, kiemelkedő szerepet kapott a testsúlykontrollban, fogyókúrákban vagy fogyasztó étrend-kiegészítőkben.

Fő alkotóelemei

A lecitin fő alkotóelemei telítetlen zsírsavak, foszfátok, valamint a kolin és az inozitol. Mindkét utóbbi anyag létfontosságú funkciókat lát el a szervezetben, legfontosabb szerepük az idegi ingerületek átvitelében van, de többnyire zsírégető és zsírbontó anyagként tekintenek rájuk, mivel megakadályozzák a májban a nagy mennyiségű zsír lerakódását.

A kolin kulcsszerepet tölt be a biológiai membránok (sejtfal, agyburok falai) szerkezetében. Gyakran kapcsolódik vitaminokhoz, valamint oldatban tartja a koleszterint, ezáltal gátolja annak lerakódását a májban és az erek falában. Jelentős a szerepe az egészséges keringés fenntartásában is. Az inozitol a növényi eredetű élelmiszerekben például a szójában fordul elő. Az emberi agyban nagy mennyiségű inozitol tárolódik.

A máj egyik feladata a zsírok lebontása, hogy a szervezet energiaforrásként fel tudja azokat használni. Ha nem megfelelő a zsírbontás, akkor a zsírok felhalmozódnak, avassá válnak, szabadgyököket termelnek, melyek aztán megrongálják a májsejteket. A májsejtekben található lecitin segít a májnak feladata ellátásában, különösképp a  zsírok anyagcseréjét támogatja, illetve a zsírok szállítását és energiaként történő felhasználását.

Miben is segít a lecitin?

A lecitin segít megőrizni a zsírok folyékony állagát, emiatt a zsírok nem tapadnak hozzá az érfalakhoz és az artériákhoz, tehát biztosítja a vér megfelelő áramlását, valamint nagyban hozzájárul a megfelelő szív–és érrendszer működéshez, erősíti a szívizomzatot csökkenti a koleszterinszintet.

A máj megfelelő működése létfontosságú a zsír-, szénhidrát-és fehérje-anyagcserében, valamint a szervezetbe jutott méreganyagok, vegyszerek, gyógyszerek méregtelenítésében.

Amikor rendszeresen és túlzott mértékben történik az egészségetelen ételek fogyasztása, a máj túlterheltté válik. Ezek az ételek ugyanis rengeteg zsírt, tartósítószert, „méreganyagokat“ tartalmaznak, s a máj nem győzi ezeket feldolgozni, tehát nem tudja megfelelő módon lebontani a zsirokat, és nem tud megszabadulni a káros anyagoktól. A szervezet ebben az esetben, hogy megvédje magát a méreganyagok káros hatásaitól, elraktározza ezeket az anyagokat. Ezek a raktárak jelentik a zsírszöveteket. Sokaknál tehát az elhízás oka lehet a máj nem megfelelő, gyenge működése, mivel a sok ártalmas anyagot nem tudja feldolgozni. Ennek következménye a súlygyarapodás, különösen a has tájékon, illetve a narancsbőr kialakulása is.

A máj kulcsfontosságú szerepet tölt be a zsír-anyagcserében és a méregtelenítésben. A lecitin elősegíti a máj optimális működését a zsírok lebontását és szállítását.

A lecitin jótékony hatásai

A zsírégetésen kívül viszont számos más létfontosságú funkciót tölt be. Ma már nem vitatott, hogy a lecitin elengedhetetlen az agysejtek növekedéséhez és azok optimális működéséhez. Hiánya többek okozhat memóriazavart, fejfájást, ingerültséget vagy koncentrációs nehézséget.

Enyhíti, illetve megszünteti az ízületi és reumatikus fájdalmakat sportolóknál és időseknél egyaránt segíti az izmok regenerációját, valamint időjárási frontra érzékenyek számára is javasolt. Antioxidáns tartalma segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.

A lecitin emulgeáló hatása–amikor is a víz és a zsír oldódni tud egymással–nélkülözhetetlen tulajdonság számunkra. Optimális esetben az epesav és a koleszterin között létfontosságú egyensúly uralkodik. A  lecitin az epefolyadékban emulgeátorként működik, a koleszterin oldása érdekében. Így a felesleges koleszterin nem okoz elakadást az epevezetékben, csökken az epekő kialakulásának kockázata.

A lecitin további pozitív tulajdonsága, hogy egészségesebbé teszi a hajat és csökkenti a hajhullást.

A szójabab tartalmazza a legtöbb és legértékesebb lecitint, ezért a szójalecitin a lecitin egyik legjobb formája. További forrása lehet a tojássárgája, a máj, a teljes kiörlésű búza és a babfélék.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Lecithin - 55 kapszula

Lecithin - 55 kapszula

SZÓJABAB OLAJBÓL KIVONT LECITIN KÉSZÍTMÉNY, AMELYNEK KÉT FŐ ALKOTÓELEME AZ INOZITOL ÉS A KOLIN. A KOLIN RÉSZT VESZ A NORMÁL ZSÍRANYAGCSERÉBEN.
Ginkgo Biloba + Lecithin - 90 kapszula

Ginkgo Biloba + Lecithin - 90 kapszula

1 DB LÁGYZSELATIN KAPSZULÁBAN 60 MG GINKGO BILOBA KIVONAT ÉS 1000 MG LECITIN TALÁLHATÓ.