PABA

PABA

A PABA korábban a B-vitaminok közé volt sorolva, ezért még úgy is hallhatsz róla, mint B10-vitamin. Mára már azonban tudjuk, hogy nem vitamin, közvetlenül nem létfontosságú tápanyag, ennek ellenére igen fontos a szervezet számára.

PABA a bélbaktériumok működése érdekében

A PABA, azaz a para-amino-benzoesav ugyanis a bélben található mikroorganizmusok (bélbaktériumok) működéséhez nemcsak szükséges, hanem szinte nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet egészseges, normál bélflórájához, és hasznuk, hogy elősegítik a vitaminok termelését és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA ezen jótékony baktériumokon keresztül hat pozitívan a szervezetre.

A PABA egy vízben oldódó vegyület, mely a vékonybélből szívódik fel. A szervezetben az antioxidatív folyamatokhoz, mint védőfaktor szükséges; továbbá biztosítja az emésztőrendszer mikoorganizmusainak tökéletes működését, tehát hozzájárul az emésztőrendszer normális működéséhez.

Lipotróp anyag

Mivel lipotróp anyag, így gátolja a különféle zsírok lerakódását a szervezetben, különösen a májban, így főként májvédő funkciójáról ismert (a lipotróp anyagok nélkülözhetetlenek, elsődleges feladatuk az, hogy megakadályozzák a májban a nagy mennyiségű zsír lerakódását). Testépítőknek, diétázóknak, és fogyókúrázóknak kiemelten ajánlott a szedése, mivel szerepet játszik a zsírok szállításában, oda ahol azokra szükség van, így segíti a zsírégetést.

Öregedéslassító hatás

A PABA további jótékony hatása a szervezetre, hogy lassítja az öregedés folyamatát. Például: a meglévő ráncokat ugyan nem tünteti el, de hatást gyakorol arra, hogy újabbak késöbb jelenjenek meg. Megakadályozza a bőrrák kialakulását.

Mivel kiszűri az ibolyántúli sugarakat, ezért bizonyos kozmetikai készítményekben is találkozhatsz a nevével. Napfényvédő készítményekben egyre inkább alkalmazzák, mivel megvédi a bőrt a káros UV-sugárzástól.

A folsav (vagyis a B4-vitamin) és a PABA nyújtott hatású és nagy dózisú kombinációjának hatására vissza lehet fordítani a haj őszülési folyamatát. Ezenkívül a PABA segíti a folsavnak, továbbá a B5-vitaminnak, vagyis a pantoténsavnak a felszívódását is.

Csökkentsd a koleszterint PABA-val!

Csökkenti a magas koleszterinszintet, mivel növeli annak felhasználását, így csökkentve a zsírok lerakodását az érfalakon.

A PABA szerepe vashiány és cukorbetegség esetén

Szerepe van a vas anyagcserében (hemoglobin kialakítása) és a vörösvértestképzésben. A PABA bevitelével elkerülhető a vashiányos vérszegénység kialakulása. B-vitaminokkal együtt erősíti azok hatását, az inozittal (B9-vitamin) együtt pedig immunerősítő hatást fejt ki. Cukorbetegek számára is igen fontos a PABA, mivel segít a szervezetnek az optimális cukorszint tartásában.

A PABA egyéb fontos hatásai

Rendkívül fontos a haj egészséges növekedésének folyamatában, és ennek hiánya hajhulláshoz, súlyosabb esetben kopaszodáshoz is vezethet.

Bizonyos bőrproblémák kezelésére is jótékony a hatása, így az ekcéma gyógyulási folyamatában is. Ezentúl pedig nyugtató hatású, csökkenti a szorongás érzetét és a dperesszió tüneteit.

A PABA hiánytünetei és túladagolása

A PABÁ–nak hiánytünetei is léteznek, melyek az alábbiak lehetnek: őszülés, hajhullás, bőrelváltozasok (például ekcéma, bizonyos bőrbetegségek), fejfájás, gyors kifáradás, ingerlékenység, idegesség, emésztési zavarok.

PABA túladagolásának szintén vannak tünetei, ezek a következők: étvágytalanság, hányás, kiütések, vércukorszint csökkenés, láz, májkárosodás is történhet, illetve a bőrön festékhiányos foltok jelenhetnek meg.

A PABA természetes forrásai

Föleg a növényi és állati zsírokban, de a legtöbb gyümölcsben és zöldségben (leginkább a hüvelyesekben), tejben és tejtermékekben megtalálható. Ezenkívül gabonafélék, teljes kiőrlésű pékáruk, búzacsíra, rizs, korpa, máj, vese, vér, paradicsom, sörélesztő, tojássárgája, amerikai mogyoró, mazsola  jelentik még további forrásai.

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK